POBILI REKORD GUINNESSA...
Rekord Guinnessa w pieczeniu największego pasztetu pobity został w nowo otwartej restauracji Cykada w podoławskich Stanowicach. Gigantyczny pasztet ważył 102 kilogramy - o 34 kg więcej niż wynosi ostatni rekord w tej kategorii.
Mistrzowie kulinarni z dolnośląskich restauracji – Grzegorz Jankowiak (szef kuchni Cykada w Stanowicach), Tadeusz Hupa (szef kuchni Hotelu Wrocław), Marcin Bielec (technolog żywienia UPEMI, Kamil Rękar (kucharz z Art Hotelu we Wrocławiu) oraz Piotr Stania (technolog z Zakładu Wędliniarskiego Andrzeja Stani w Świerklanach) upiekli pasztet o wadze… 102 kg!!!
"Sporządzenie takiego pasztetu trwa 2 dni, mięso musi być zabejcowane, zmielone, a następnie pieczone 4-6 godzin. Do tego potrzebny jest piekarnik 125cm długości i 90 cm głębokości. Jakby się wydawało - sporządzenie pasztetu nie jest takie tanie, a raczej wręcz przeciwnie. Mięso z jelenia 40 kg, z dzika 42 kg, z sarny 24 kg, z bażantów 10 kg, podgardle wędzone wieprzowe 15 kg, wątróbka wieprzowa 12 kg, grzybów suszonych 1kg, cebula 10 kg, wino, koniak oraz przyprawy. Pobicie tego rekordu na własną rękę, bez hojnych sponsorów ,byłoby zapewne bardzo trudne - dodaje szef kuchni Grzegorz Jankowiak." Całość została wyłożona na specjalny blat i przyozdobiona po myśliwsku, jak przystało na prawdziwy pasztet z dziczyzny.
"Do tej pory wszystkie rekordy były bite w dużych hotelach, więc wpadliśmy na pomysł z naszym szefem kuchni, który ma na swoim koncie 4 rekordy Guinnessa, aby zrobić mały wyjątek i pobić ten rekord u nas. Pasztet zapewne jest tą kulminacją w dniu dzisiejszym - zapraszamy również wszystkich na wystawę wyrobów miejscowych artystów, konkurs na najładniejszą babę wielkanocną, a jutro wszystkich przyjezdnych gości na degustację - oczywiście pasztetu" - dodaje z entuzjazmem Tadeusz Adamski właściciel restauracji Cykada w Stanowicach.
Bicie rekordu Guinnessa nie było jedyną atrakcją sobotniego spotkania. Dużym zainteresowaniem cieszył się konkurs „Na najlepszą babę wielkanocną”. Jego organizatorem było Starostwo Powiatowe w Oławie, Gmina Domaniów, Gmina Oława oraz Gmina Jelcz-Laskowice. Celem konkursu było upowszechnianie tradycji polskiej kuchni i świątecznych wypieków oraz prezentacja regionalnych ciast z terenu Ziemi Oławskiej. Konkurs skierowany został do Kół Gospodyń Wiejskich oraz młodzieży z terenu powiatu oławskiego. Zostały do niego zgłoszone własnoręcznie upieczone baby wielkanocne.
Imprezie towarzyszył jarmark produktów tradycyjnych z terenu powiatu oławskiego. Były wśród nich nie tylko lokalne przysmaki, ale również prace miejscowych artystów. Zainteresowaniem gości cieszyły się także wielkanocne ozdoby i stroiki wykonane przez uczniów Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Oławie.
Komentarze do tego artykułu:
Brak komentarzy.
Rejestracja | Przypomnij hasło
-
OGŁOSZONO PRZETARG NA PRZEBUDOWĘ DWORCA PKP W OŁAWIE...
19.02.2024 - 00:1612 lutego na stronie internetowej: https://bazakonkurencyjnosci.funduszeeuropejskie.gov.pl/... opublikowane
-
ZAPISY NA BIEG WILCZYM TROPEM
19.02.2024 - 00:10Na stronie: https://www.zmierzymyczas.pl/.../olawski-bieg-pamieci... trwają zapisy na Bieg Pamięci Żołnierzy
-
RUSZA II EDYCJA INICJATYW LOKALNYCH...
19.02.2024 - 00:05Masz pomysł na ciekawe wydarzenie kulturalne? Zgłoś je do nas! Pozyskaj grant i zrealizuj swoją inicjatywę.